4 mensen hebben een medaille en houden een vlag omhoog

Team I'm not a robot wint SURFcert's Capture the Flag 2023

Nieuws

Team ‘I’m not a robot’ wint SURFcert’s Capture the Flag 2023

Op 17 november streden 34 teams om de felbegeerde vlag tijdens het jaarlijkse SURFcert Capture the Flag-event. Na een spannende strijd werd deze - net als in 2022 - veroverd door het team 'I'm not a robot'. De nummer twee, team 'CTF Team TU Delft', werd op de hielen gevolgd door de nummer drie, 'de SURF bezemwagen'.

Thema: Future & AI bots

Elke editie van Capture the Flag heeft een ander thema. Dit jaar was het thema Future & AI bots, waarbij AI bots in 2025 de mensheid proberen uit te roeien.

38 IT-securitygerelateerde challenges

Om de felbergeerde vlag te bemachtigen moesten de 33 teams binnen 5,5 uur zoveel mogelijk van de 38 challenges oplossen. De challenges waren verdeeld over de volgende categorieën: Intro, Crypto, Encoding & Decoding, VirtualMachine, Encryption, Binary, Forensics, Networking, Nerd en Multi. In totaal waren er 5.800 punten te verdienen. Daarnaast konden er extra punten worden verdiend door als eerste het juiste antwoord op een vraag in te dienen.

Spannende strijd

Het was weer een spannende strijd, waarbij gedurende de dag verschillende teams op de eerste plaats stonden. Het laatste half uur ging het scoreboard in freeze mode, waardoor de teams de stand niet meer konden zien. Dit zorgde voor extra spanning tot het einde.

Tijdens de freeze behield het team 'I'm not a robot' de leiding met maar liefst 4.058 punten, waardoor zij de in 2022 behaalde kroon wisten te behouden. Tweede werd team 'CTF Team TU Delft' met 3.819 punten, op de hielen gevolgd door het team 'SURF bezemwagen' met 3.800 punten.

Over SURFcert

Studenten, docenten en onderzoekers zijn gebaat bij een veilige online omgeving. SURF biedt daarom verschillende diensten op het gebied van privacy en security die daarbij helpen. Een van die diensten is SURFcert. De experts van SURFcert bieden 24 uur per dag, 7 dagen per week ondersteuning bij beveiligingsincidenten.

Dit artikel is relevant tot