1 image SANE
Nieuws

Veilige dataomgeving SANE nu beschikbaar voor analyse van gevoelige datasets

SANE (Secure ANalysis Environment) is nu beschikbaar voor onderzoeksprojecten waarbij gevoelige data gebruikt moeten worden. Het platform biedt een beveiligde omgeving voor onderzoekers waarbij de eigenaar van de data de controle behoudt. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor onderzoek.

De data-eigenaar houdt de controle

SANE is een oplossing voor data-eigenaren die aarzelen om gevoelige datasets te delen met onderzoekers omdat ze bang zijn de controle over de data te verliezen. Met SANE behouden dataverstrekkers de volledige controle over hun gegevens, zoals voorgeschreven door de AVG. Dit maakt nieuwe soorten onderzoek mogelijk, waarbij datasets van niet-academische partijen zoals overheden, erfgoedinstellingen, de Kamer van Koophandel of Funda worden ontsloten. SANE is er in twee varianten; Tinker SANE en Blind SANE en biedt zo twee manieren om gevoelige gegevens te verwerken en te analyseren.

"Aangezien de vraag tijdens de pilotfase al overweldigend was, verwachten we een uitbreiding van onderzoeksprojecten op diverse gebieden."
Annette Langedijk, Research Partnership Lead bij SURF

Beveiligde omgeving

SANE draait op het ISO 27001-gecertificeerde SURF Research Cloud-platform en is grondig getest met een onafhankelijke penetratietest. De beveiligde omgeving bevat vooraf goedgekeurde analysesoftware, zoals RStudio en Jupyter Notebooks, en biedt onderzoekers veilige toegang tot gevoelige gegevens. De dataleverancier verifieert altijd de uitvoer voordat de resultaten naar de computer van de onderzoeker geĆ«xporteerd worden. SANE volgt de Five Safes-principes en geeft data-eigenaren volledige controle over hun gegevens, zoals voorgeschreven door de General Data Protection Regulation (GDPR).

Hoe gebruik je SANE?

Het platform is momenteel toegankelijk voor Nederlandse onderzoeks- en onderwijsinstellingen, met ad-hoc toegang voor andere organisaties.

Ga voor meer informatie over SANE en het aanvragen van toegang naar de

SANE-projectpagina.

Partners

SANE is een vierjarig samenwerkingsproject tussen ODISSEI (nationale onderzoeksinfrastructuur voor sociale wetenschappen), CLARIAH (gedistribueerde onderzoeksinfrastructuur voor geesteswetenschappen en sociale wetenschappen) en SURF. SANE wordt gefinancierd door het Platform Digitale Infrastructuur Sociale Wetenschappen & Geesteswetenschappen (PDI-SSH).