Cloud

Studenten, docenten en onderzoekers verwachten any time, any place en op any device open toegang tot onderzoeksresultaten en leermiddelen. Clouddiensten kunnen daarbij helpen en bieden veel voordelen. Via SURF neem je clouddiensten voordelig en veilig af. Ook helpen we je met vragen over privacy, beveiliging en contractvorming.

Voordelen van clouddiensten benutten

De cloud biedt eindgebruikers en ICT-managers van onderwijsinstellingen kwalitatief hoogwaardige ICT-diensten en veel keuzevrijheid. Door in SURF-verband samen te werken kun je de voordelen van de clouddienstverlening beter benutten en inkoopkracht bundelen. SURF ondersteunt instellingen bij het gebruik van clouddiensten uit de public cloud, de communitycloud of een combinatie hiervan (‘mix & match’-diensten). Behoeften van de instellingen bepalen de keuze. Binnen de cloudprojecten van SURF ontwikkelen we specifieke functionaliteiten samen met een groep betrokken instellingen (early adopters). Deze aanpak is onderdeel van de SURF Cloudstrategie 2015-2018.

Starten met clouddiensten

De implementatie van clouddiensten heeft impact op je organisatie en je wil dit projectmatig aanpakken. SURF biedt een divers assortiment aan cloudoplossingen, die je tegen gunstige voorwaarden kunt afnemen. Daarnaast adviseert en ondersteunt SURF jou bij het gebruik van clouddiensten. Zo bieden wij een stappenplan en implementatiehulpmiddelen en helpt SURF je bij het oppakken van vraagstukken zoals privacy, beveiliging en contractvorming. Samen met Kennisnet en saMBO-ICT is SURF ook betrokken bij de realisatie van MBOcloud: een landelijke marktplaats waar het mbo eenvoudig en snel diensten uit de markt kan halen.

Veilig de cloud in

Als gebruiker van clouddiensten wil je duidelijke richtlijnen over vertrouwelijkheid, privacy, beveiliging, eigendom en beschikbaarheid. SURF onderzoekt daarom de mogelijkheden, beperkingen en randvoorwaarden van cloudgebruik. We bieden duidelijke richtlijnen voor de inzet van clouddiensten en een veilige en betrouwbare communitycloud met specifieke diensten voor onderwijs en onderzoek.

Rekencapaciteit in de cloud

Wetenschappelijk onderzoekers in uiteenlopende disciplines voeren vaak rekenintensief onderzoek uit op grote hoeveelheden data. Je wil jouw applicatie (zoals simulaties of realtime dataverwerking) on demand kunnen opschalen en gemakkelijk gebruik kunnen maken van in de cloud beschikbare rekencapaciteit. Voor jou is er de dienst HPC cloud met flexibele en duurzame high performance computing clusters die je zelf kunt inrichten en aanpassen.

Deel je uitdagingen en stel je vragen

Heb jij ICT-uitdagingen of vragen over cloud? Neem dan contact met ons op. We bekijken graag jouw specifieke situatie en informeren je over de mogelijkheden cloudoplossingen optimaal te gebruiken.

Volg het innovatieblog

Op het SURF Innovatieblog Cloud publiceren we regelmatig updates rondom cloud.