Regie op ICT en cloud

De ICT-organisatie vertoont vaak vooral kenmerken van een beheerorganisatie. Daarbij is volledige controle op zelfgeleverde diensten nodig. Door snelle veranderingen in de ICT-wereld is dit steeds lastiger. ICT-organisaties kunnen dit oplossen door zich in te richten als ICT-regieorganisatie. SURF ondersteunt bij de transitie van beheer naar regie.

Regievoering op ICT en cloud

De ICT-organisatie van de instelling hoeft lang niet alle ICT-diensten zelf aan te bieden. Zo kunnen commoditydiensten prima worden afgenomen bij publieke leveranciers in de cloud. Echter bepaalde diensten wil je liever niet uitbesteden, bijvoorbeeld omdat er sprake is van gevoelige informatie of omdat ze kritiek zijn voor primaire processen. Dit soort diensten wil je liever in eigen beheer houden, of binnen een community voor onderwijs en onderzoek.

Meer veranderingen

De stap naar het uitbesteden van diensten doe je als instelling niet zomaar. Het is geen kwestie van een interne dienst ‘uitzetten’ en geld betalen voor een externe dienst al dan niet ‘in de cloud’. Om de stap goed te maken zijn intern veranderingen nodig in werkwijzen, processen, competenties. Als de stap naar de cloud op de juiste manier wordt gemaakt, helpt dit de instellingen interne klanten beter te bedienen en de focus te leggen op kwalitatief goed onderwijs, onderzoek en zorg. SURF kan hierbij helpen door diensten te leveren die de stap naar goede sourcing & cloud vergemakkelijken, door het zelf leveren van diensten maar ook door het verzamelen en delen van kennis. Onafhankelijk en objectief.

Ondersteuning door SURF

SURF ondersteunt instellingen op verschillende manieren om grip te houden op ICT en bij een transformatie naar een ICT-regieorganisatie:

 1. Kennisdeling en expertise
  SURF levert kennis en expertise die de stap naar een goede cloudstrategie en regievoering op ICT vergemakkelijken, door het beschikbaar maken van best practices en tools.
 2. Trainingen
  SURF organiseert trainingen en workshops over diverse cloud- en ict-regiegerelateerrde onderwerpen, van strategisch tot operationeel,  algemeen van aard of gelinkt aan het gebruik van een clouddienst.
 3. Co-creatie van dienstverlening
  SURF voert samen met zijn leden projecten uit op het gebied van cloud, om tot dienstverlening te komen. Gezamenlijk werken we aan een oplossing op maat voor SURF-leden waarbij we de kennis centraal vastleggen en delen.
 4. Aanbod van publieke clouddiensten
  Onderwijsinstellingen kunnen via SURFmarket diverse soorten cloudoplossingen afnemen tegen voordelige voorwaarden en prijzen.
 5. Aanbod van SURF-clouddiensten
  SURF levert diensten die instellingen kunnen afnemen. Dit gaat van opslag in de cloud tot diensten waarbij SURF een deel van de regie op zich neemt.

Deel je uitdagingen en stel je vragen

Heb jij ICT-uitdagingen of vragen over regie op ICT en cloud? Neem dan contact met ons op. We bekijken graag jouw specifieke situatie en informeren je over de mogelijkheden om (cloud)oplossingen optimaal te gebruiken.

Volg het innovatieblog

Op het SURF Innovatieblog Cloud publiceren we regelmatig updates rondom cloud.

Laatste wijziging op 18 dec 2017