5G: wat kan ik er als kennisinstelling mee?

Als je de voorspellingen moet geloven, wordt 5G dé oplossing voor alle connectiviteitsvraagstukken van de toekomst. Maar wat kun je hier als (medewerker of student van) een kennisinstelling straks mee en wat moet er gebeuren om hier optimaal van te profiteren? Lees wat SURF doet op dit gebied.

Campus

3 scenario’s voor toekomstige netwerkvoorzieningen

Welke opties heb je als kennisinstelling om straks van 5G gebruik te maken? En wat is daarvoor nodig? SURF heeft 3 scenario’s geanalyseerd voor de toekomstige netwerkvoorzieningen op Nederlandse campussen.
Lees het blog over deze scenario's
 

Hoe zorg ik voor een goede indoordekking?

De toenemende isolatie van gebouwen houdt niet alleen warmte- maar ook radiostraling tegen. Dit neemt toe met het gebruik van hogere frequenties waar 5G straks gebruik van maakt. Wat zijn de mogelijkheden voor jouw instelling als je zelf een inpandig netwerk wil installeren om nu en straks optimaal gebruik te kunnen maken van de 2G-5G-dienstverlening?
Rapport Mobiele technologie op de campus(pdf).

Lees ook:

Nederlands frequentiebeleid

Instellingen maken nu veel gebruik van wifi, omdat ze de frequenties voor dat protocol licentievrij kunnen gebruiken. Voor frequenties voor 2G, 3G, 4G en 5G kun je nu alleen voor een lange periode het alleenrecht verwerven via een veiling. SURF ziet frequenties als een belangrijke grondstof voor huidige en toekomstige draadvrije dienstverlening. Een grondstof waarover je als gebouweigenaar moet kunnen beschikken. Hiervoor maken we ons vanuit SURF sterk. Zo werkten we mee aan het nationaal frequentiebeleid, reageerden we op het beleidsvoornemen van de 700 Mhz band en op het beleidsvoornemen van de 3,5 GHz-band.

In ons Vrij gebruik 3,5GHz-band binnen gebouwen pleiten we ervoor om de 3,5Ghz band inpandig vrij te geven voor algemeen gebruik van 5G. Waarom we dit belangrijk vinden leggen we verder uit in deze blog.

Provideronafhankelijke e-sim

SURF doet onderzoek naar de mogelijkheden van een provideronafhankelijke embedded sim (e-sim). Daarmee kunnen instellingen straks in eigen beheer en als eigenaar van e-simkaarten contracten afsluiten met providers, zonder dat eindgebruikers hun simkaarten hoeven te wisselen.
Lees meer over de mogelijkheden van e-sim

Frans Panken

Meer weten over 5G en de mogelijkheden voor onderwijs en onderzoek?
Telefoonnummer
+31 88 787 30 00
Frans Panken