Best practice: de voordelen van overstappen naar de cloud voor ROC Midden-Nederland

De overstap naar de cloud kan voor instellingen uiteenlopende redenen hebben. In deze use case vertelt ROC Midden-Nederland waarom zij over wil stappen naar de cloud en welke voordelen zij in het vooruitzicht ziet.

Twee studenten op een groene bank in open ruimte met laptop

Principe: "Cloud tenzij"

ROC Midden-Nederland is al sinds 2010 bezig met de cloud, toen het studentregistratiesysteem Eduarte ernaartoe verhuisd werd. Na dit succesvolle traject heeft de onderwijsinstelling besloten geleidelijk aan meer applicaties naar de cloud te verplaatsen. Inmiddels wordt bij ieder nieuw IT-project van ROC Midden-Nederland automatisch gekeken of het in de cloud te realiseren is. Hiervoor hanteert ROC Midden-Nederland het principe “Cloud tenzij”.

Aanleiding: single point of failure

Vrouwen met laptop

Voor alle SaaS-applicaties gebruikt de instelling Microsofts ADFS-dienst. Met deze dienst kunnen identiteitsgegevens veilig gedeeld worden tussen de instelling en vertrouwde partners. Medewerkers, studenten, ouders en praktijkopleiders kunnen via deze ADFS-omgeving inloggen op allerhande platformen via een extranet. Diverse systemen zijn gekoppeld aan deze omgeving, zoals de ELO, het studentenregistratiesysteem en het medewerkers administratiesysteem.

ADFS draaide jarenlang in het eigen datacenter in Utrecht. Al snel kwam ROC Midden-Nederland erachter dat hierdoor een single point of failure was gecreëerd. Bij een calamiteit in het datacenter (bijvoorbeeld brand of onder water lopen) is de Microsoft ADFS niet meer beschikbaar en kunnen gebruikers niet meer inloggen op de gekoppelde applicaties.

Uitwijklocatie bij calamiteiten

Om dit probleem op te lossen heeft de ROC Midden-Nederland SURFcumulus Single Cloud afgenomen. Hierbij kon de instelling een uitwijklocatie via Microsoft Azure creëren met gebruik van Azure Traffic Manager. Dit systeem houdt zowel de locatie in Utrecht als de Azure-omgeving in de gaten. Zodra er na 30 seconden niet gereageerd wordt door het eigen datacenter, wordt de gebruiker automatisch naar de Azure-omgeving geleid. Deze is qua schaalgrootte kleiner dan de eigen omgeving, maar volgens de onderwijsinstelling zeker houdbaar totdat het probleem gevonden en opgelost is.

Standaardtools leveren tijdwinst op

SURFcumulus Single Cloud brengt nog een voordeel voor ROC Midden-Nederland: binnen Microsoft Azure zijn er standaardtools beschikbaar, zodat een instelling niet zelf iets hoeft te bouwen. Dat bespaart veel tijd en energie, die nu kan worden gestoken in ander zaken.

ROC Midden Nederland zorgt er met een cloudoplossing voor dat calamiteiten zo weinig mogelijk gevolgen hebben voor gebruikers, én dat de IT-afdeling meer aandacht kan besteden aan de wensen van gebruikers. De gebruiker wint dus op alle fronten.

Meer focus op de interne klant

ROC Midden-Nederland merkt het verschil duidelijk. Waar de instelling voorheen veel tijd kwijt was aan het beheer van het datacenter, ligt de focus nu op het wensen van gebruikers: wat willen zij precies? Wat kan de IT-afdeling voor hen betekenen?

Zo zorgt ROC Midden Nederland er met een cloudoplossing voor dat calamiteiten zo weinig mogelijk gevolgen hebben voor gebruikers, én dat de IT-afdeling meer aandacht kan besteden aan de wensen van gebruikers. De gebruiker wint dus op alle fronten.

Voordelen van de cloud

  • Risicospreiding door uitwijkmogelijkheid eigen datacenter
  • Hogere beschikbaarheid van dienstverlening
  • Minder tijd en energie kwijt aan zelfbouw applicaties
  • Meer focus op en betere ondersteuning van de interne klant