Cybersecuritymaand 2022: Bescherm je thuisnetwerk
Grote kans dat je weet waar je telefoon is. En misschien lees je dit op je laptop, dus daarvan weet je ook waar die is. Maar weet je ook hoeveel wifi-apparaten, en bekabelde netwerkapparaten, er in totaal aan je netwerk hangen? Veel meer dan je denkt. Tijdens de Cybersecuritymaand leggen wij graag uit hoe je jouw thuisnetwerk beschermd.
Je internetprovider: toegang tot het internet
Via je internetprovider (KPN, Ziggo, Freedom et cetera) krijg je toegang tot het internet. Veel van je spullen zijn met het internet verbonden via je internetprovider en de router die je van hen hebt ontvangen. Je apparaten zijn aangesloten met een netwerkkabel of via wifi.
Apparaten aansluiten op je netwerk: verander altijd het standaard wachtwoord
Als je een nieuw apparaat op je netwerk aansluit, zoals een je nieuwe telefoon of tablet, verander dan altijd het standaard wachtwoord dat door de fabrikant is ingesteld. Dat is de gouden regel. Het geldt voor zowel apparaten die je met een kabel aansluit op je netwerk, als voor draadloze apparaten die via wifi contact maken.
Wijzig de standaard wifi-naam en wachtwoord van je thuisnetwerk
Via je internetprovider heb je een standaardnaam van je draadloze netwerk en het bijbehorende wachtwoord gekregen. Het advies is om beide te veranderen. Waarom? Omdat de naam van het draadloze netwerk - die waarschijnlijk voor iedereen zichtbaar is in de lijst met beschikbare netwerken in de omgeving - de wereld vertelt van welk merk je router is, en/of wie je provider is. Waarom mensen informatie geven die ze niet hoeven te weten?
Stel verschillende netwerknamen in op je router
Veel mensen hebben maar 1 netwerk waar iedereen gebruik van maakt. Als je router dit ondersteunt, kun je meerdere wifi-SSID's (Service Set Identifiers, 'netwerknamen') inschakelen. Zo kun je bijvoorbeeld een 'gast'-SSID instellen zodat je alle apparaten die daarmee verbonden zijn, isoleert van je 'thuis'-netwerk; personen die je toegang geeft tot het gastnetwerk, kunnen dan niet bij je netwerkprinter en je netwerk harde schijf met je foto’s. Zoek in de handleiding van je router of op de site van je internetprovider naar SSID en VLAN-instellingen om deze aan te passen.
Wifi-beveiliging: kies een veilig wachtwoord
Als je het wachtwoord van je thuisnetwerk gaat veranderen of opdelen in verschillende SSID’s, moet je een nieuw wachtwoord aanmaken. Veel routers geven een optie om een wachtwoordtype te kiezen. Kies het type dat er het meest ingewikkeld uitziet en/of het minst uitspreekbaar is. Waarschijnlijk is dat WPA2-PSK, of WPA3. Belangrijk is om niet WEP te kiezen.
Update regelmatig de firmware van je (draadloze) apparatuur (en wees kritisch op de apparaten die je aanschaft)
Firmware is eigenlijk gewoon software en kan dus ook kwetsbaarheden bevatten. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig de website van de fabrikant checkt of er nieuwe firmware voor je (draadloze) apparatuur beschikbaar is. Daarnaast is het belangrijk dat je apparaten van leveranciers aanschaft die de komende jaren updates uitbrengen. Een budget netwerk harde schijf met alleen een Chinese handleiding waarvan je niet weet of de fabrikant updates uitbrengt, is niet veilig. Wees je hier van bewust als je een nieuw apparaat aan je netwerk hangt.
Ook jij kunt dit!
Bovenstaande stappen lijken misschien ingewikkeld. Maar in de praktijk valt het echt mee: veel providers hebben gebruikersvriendelijke sites die je stap voor stap meenemen. En als je het zelf niet kunt (of aandurft), vraag dan iemand in je omgeving.