Krijg toegang tot kwantum!

Staan we aan het begin van het kwantumtijdperk? Bij SURF denken we van wel! Ben je onderzoeker of student en geïnteresseerd in kwantumcomputing? We nodigen je uit om samen met ons verder te ontdekken wat kwantumcomputing allemaal kan doen.

Quantum computing

Waar gaat het project over?

We bevinden ons op een cruciaal moment om onze kennis van kwantumtechnologieën en hun toepassingen verder te ontwikkelen. Om ons te verdiepen in hoe kwantumcomputers werken en wat ze kunnen (of niet). We willen voorbereid zijn om deze opkomende technologie in ons voordeel te gebruiken. Bij SURF willen we samen verkennen, experimenteren en leren hoe deze baanbrekende technologie het onderzoek en onderwijs ten goede kan komen.

In deze pilotfase willen we onze leden gemakkelijk, uniform en geïntegreerd (met andere SURF-diensten) toegang bieden tot verschillende kwantumcomputingtechnologieën en tegelijkertijd leren:

- wat gebruikers kunnen doen met kwantumcomputers en hoe.

- hoe de middelen het best aan hen kunnen worden verstrekt.

Welke kwantumcomputers zijn beschikbaar?

SURF verleent toegang tot AWS en Azure Quantum (coming soon Quantum Inspire!). Zowel AWS als Azure Quantum hebben contracten met verschillende aanbieders van kwantumcomputers en zo krijgen gebruikers toegang tot een reeks van backends.

AWS: IONQ, Rigetti, Dwave, OQC, Xanadu

https://aws.amazon.com/braket/quantum-computing-research/

Azure: IONQ, Rigetti, Quantinuum, QCI, Pasqal

https://azure.microsoft.com/en-us/products/quantum/#features

In beide gevallen kunnen onderzoekers en studenten ook toegang krijgen tot de quantum simulatoren van de verschillende backends.

Hoe aanmelden?

Alle onderzoekers in Nederland worden uitgenodigd toegang aan te vragen via onderstaand formulier.

Beschrijf in het voorstel: het project, de betrokken mensen en bij voorkeur ook de status van het idee (bijv. is het al getest in emulatoren? Is het al eerder uitgevoerd op een andere kwantumcomputer? Weet je welke backend je wilt testen?).Indien toegekend, krijgt de aanvrager toegang tot SURF Research Cloud, van waaruit de quantumcomputers kunnen worden bereikt, en een budget (credits, te gebruiken bij de public cloud provider en de quantum backends waarmee het verbonden is). Het budget wordt per project vastgesteld met een maximum van 10.000 euro.

Meer informatie over de SURF Research Cloud Quantum Pilot op de wiki.

Aanmelden? Vul dan onderstaand formulier in: