HALON 2023 Shirt met logo en computer

HALON 2023

Nieuws

De tweede editie van HALON was een succes: 71 kwetsbaarheden gevonden

Op 10 oktober gingen 25 teams aan de slag om kwetsbaarheden te vinden in de infrastructuur van 10 doelwitten, waaronder SURF, UvA, HvA, Windesheim, WUR en de VU. De teams dragen zo bij aan een cyberweerbaardere online wereld. Met 71 gevonden kwetsbaarheden was de tweede editie van het ethisch hack-event HALON weer een groot succes.

Digitale weerbaarheid in onderwijs en onderzoek versterken

Het doel van HALON (Hack Al het Onderwijs Nederland) is om de digitale weerbaarheid van onderwijs en onderzoek verder te verbeteren. Te beginnen bij de instellingen die zo moedig waren om (een deel van) hun infrastructuur open te stellen voor het speurwerk van de deelnemers. Maar uiteindelijk profiteert de hele sector natuurlijk van de opbrengsten van HALON.

Op speelse wijze je IT-vaardigheden verbeteren

Voor studenten en medewerkers in onderwijs en onderzoek is HALON - dit jaar gehost door Hogeschool Windesheim - een mooie mogelijkheid om op een leuke en speelse manier hun IT-vaardigheden te verbeteren. Tegelijkertijd dragen ze bij aan een veiligere digitale onderwijs- en werkomgeving. Voor henzelf, maar ook voor hun medestudenten en collega's. Nick, student business analytics aan de VU, zegt na afloop: "Ik ben blij dat het niet zo makkelijk was om kwetsbaarheden te vinden, dat stelt me wel weer gerust".

Een mooie kwetsbaarheid vinden

Studenten Twan, Patrick en Teun van de HvA doen regelmatig mee aan hack-events: ''Vorige week hebben we meegedaan aan een ander hack-event. We hopen hier ook een mooie kwetsbaarheid te vinden en misschien dit keer wel een prijsje te winnen". Kijk in de HALON Hall of Fame om te zien of Twan, Patrick en Teun daadwerkelijk een prijs in de wacht hebben gesleept. Hier kun je ook de winnaars van voorgaande edities vinden.

De community ontmoeten

Naast voor het winnen van prijzen, vertellen verschillende studenten cyberveiligheid dat ze meedoen met HALON om praktijkervaring op te doen en om beter te worden in hun vak. Maar ze vinden het ook belangrijk dat tijdens HALON de community te ontmoeten, waardoor ze hun netwerk kunnen uitbreiden.

Kritisch kijken naar je eigen website

De doelwitten van deze tweede editie van HALON hebben verschillende redenen om mee te doen. "IT-werk is mensenwerk en een fout maken zit in een klein hoekje. Bovendien is het belangrijk om kritisch naar je eigen infrastructuur te leren kijken. HALON is hiervoor een leuk initiatief dat ons netwerk veiliger en beter maakt", licht David Chief Information Security Officer (CISO) aan de UU toe.

Winnaars 2023

In 2023 vielen in 4 categorie├źn prijzen te winnen:

 1. Eerste gevonden kwetsbaarheid gevonden: team CF2BrCl

  Joost Grunwald, Aidan Stephenson, Esther
 2. Meeste gevonden kwetsbaarheden bij alle deelnemende netwerken: team Loading...

  Patrick Kuin, Teun van der Ploeg, Twan Terstappen
 3. Meest geavanceerde kwetsbaarheid gevonden: team Ik ben geen robot

  Cagri Atik, Harm Roukema, Mark
 4. Meest creatieve methode om een kwetsbaarheid te vinden: team Hackze

  Thomas de Jong, Selma Meijering, Remco van der Meer

Bekijk de sfeerimpressie van HALON 2023