Quantumcomputer
Nieuws

Een stap dichter bij Europese kwantumcomputing: hostingovereenkomsten voor supercomputerinfrastructuur getekend

Europese onderzoekers kunnen binnenkort via een nieuwe kwantuminfrastructuur verschillende kwantumtechnologieën verkennen. Het internationale LUMI-Q-consortium, waar SURF deel van uitmaakt, gaat een kwantumcomputer aanschaffen en exploiteren.

Deze opkomende kwantuminfrastructuur ondersteunt de ontwikkeling van een breed scala aan toepassingen met industriële, wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie voor Europa. Onderzoekers in Nederland krijgen via EuroHPC bovendien toegang tot andere kwantumcomputers in Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en Spanje. Europa grijpt de kans om voorop te lopen met deze nieuwe toekomstgerichte technologie: Europese gebruikers, waar ze zich ook in Europa bevinden, krijgen toegang tot verschillende complementaire kwantumtechnologieën.

Een oplossing voor moeilijk te berekenen problemen

In de wetenschap en industrie is er een scala aan belangrijke computertaken die klassieke supercomputers moeilijk kunnen oplossen. Voorbeelden van dit soort uitdagingen zijn het optimaliseren van specifieke verkeersstromen, smart grids en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dit is waar kwantumcomputing mogelijk kan helpen en de deur kan openen om deze moeilijk te berekenen problemen op te lossen. Kwantumcomputingmogelijkheden maken wetenschappelijke doorbraken en nieuwe kansen voor industriële innovaties mogelijk.

Een van de nieuwe EuroHPC-kwantumcomputers in dit kader is LUMI-Q. Het LUMI-Q-consortium is een pan-Europese samenwerking met als betrokken Europese landen: Tsjechië, Finland, Zweden, Denemarken, Polen, Noorwegen, Duitsland, België en Nederland. Betrokken organisaties vanuit Nederland zijn TNO en SURF.

Lees het volledige persbericht