Uitreiking Gouden API Award 2023

Jelmer de Ronde houdt zijn overwinningsspeech na de uitreiking van de Gouden API Award

Nieuws

Open Onderwijs API wint de Gouden API Award

Tentamencijfers tonen in een studentenapp? Inschrijven voor een vak aan een andere instelling? Het kan gemakkelijk met de Open Onderwijs API. Geen wonder dat deze API op 23 november de Gouden API Award won. “Dit is een compliment aan alle instellingen die met ons aan de Open Onderwijs API werken”, aldus Jelmer de Ronde van SURF.

“Naadloze connectiviteit in het onderwijs”

Er waren in totaal negen API’s (Application Programming Interface) genomineerd voor de Gouden API, allemaal API’s met een maatschappelijke impact. Dus er was flink wat concurrentie. De Open Onderwijs API werd uitgeroepen tot winnaar door de jury, die haar motivatie als volgt samenvatte: “De Open Onderwijs API, met zijn voortreffelijke OpenAPI-specificatie, biedt naadloze connectiviteit in het onderwijs. De API is eenvoudig te gebruiken, mede dankzij de voortreffelijke documentatie!”

Succes door samenwerking

Jelmer de Ronde is technisch productmanager bij SURF en werkt veel aan de (door)ontwikkeling van de Open Onderwijs API. “We zijn heel trots op de Gouden API Award. Maar we doen dit niet alleen: de Open Onderwijs API is alleen mogelijk geworden doordat een groot aantal onderwijsinstellingen hieraan samenwerken. En juist door die samenwerking is de Open Onderwijs API een standaard voor het hele onderwijs geworden. Het is heel mooi om te zien dat dit ook buiten de onderwijssector gezien en gewaardeerd wordt.”

Open Onderwijs-API: gemakkelijk data uitwisselen

API's zorgen voor interacties tussen applicaties, systemen en apparaten zonder menselijke tussenkomst. Data worden hierbij herbruikbaar gemaakt voor nieuwe doeleinden. Bijvoorbeeld voor mobiele apps, die de informatie op een nieuwe manier combineren of presenteren. De Open Onderwijs API richt zich specifiek op het uitwisselen van data tussen systemen in het onderwijs, bijvoorbeeld studentinformatiesystemen, roosterapplicaties en studentenapps. Deze API maakt het onder andere makkelijker om instellingsoverstijgende applicaties te ontwikkelen.

Over de Gouden API Award

De Gouden API Award is een initiatief van het Kennisplatform API’s. Om de kwaliteit van API’s verder te verhogen werken experts van diverse overheidsorganisaties in het Kennisplatform API’s aan een Nederlandse API Strategie en Design Rules. Met de uitreiking van de Gouden API Award belonen ze de ontwikkelaars van mooie API’s met maatschappelijke impact.