SURFcumulus Application Delivery: flexibel werken en studeren in de cloud

Geef je studenten en medewerkers altijd, overal en met eigen apparatuur toegang tot applicaties. SURFcumulus Application Delivery helpt met onderwijs flexibiliseren en ontzorgt tegelijkertijd je it-afdeling.

Studenten met laptop aan tafel

Dienstverlening SURFcumulus Application Delivery

SURFcumulus Application Delivery (SCAD) is geen plug-and-playdienstverlening. Voordat de dienst gebruiksklaar is, doorloop je een uitgebreide onboardingsfase.

  Onboarding

  Onboarden hoeft maar één keer, in de vorm van een project. Tijdens deze fase bouwen we samen de dienst op. Met IT-Workz maken we alle systemen en omgevingen klaar voor SCAD-dienstverlening, integreren we (interne) diensten en infrastructuur, zoals opslag en printen en packagen we de applicaties.

  Aan het einde van de onboardingsfase maken we de dienstverlening startklaar. We bepalen nu samen één of meerdere livegangen. Qua voorbereiding en afstemming ligt vast:

  • Een uitgebreid Service Level Agreement (SLA). Hierin maken we bijvoorbeeld afspraken over de beschikbaarheid van het portaal en de snelheid waarmee we applicaties en beveiligingsmaatregelen up-to-date houden.
  • Een Document Afspraken Procedures (DAP). Hierin maken we afspraken over bijvoorbeeld contactmomenten en welke contactpersonen vanuit jouw instelling, IT-Workz en SURF hierbij betrokken zijn.
  • Hoe we privacygerelateerde onderwerpen afhandelen. Eerder sloot SURF al met de dienstleverancier IT-Workz een interne DPIA voor verwerkers en een verwerkersovereenkomst af. In deze fase vullen we de standaard verwerkersovereenkomst tussen SURF en jou als instelling aan.
  Dienstverlening

  Eenmaal gestart met SCAD? We maken applicaties beschikbaar via een centraal portaal, los van tijd, plaats en apparatuur. Studenten en medewerkers starten de applicaties op waarmee ze werken of studeren via dit portaal.

  De kern van de SCAD-dienstverlening: het portaal en de applicaties veilig en gebruiksvriendelijk beschikbaar maken én houden. IT-Workz onderhoudt en actualiseert de applicaties en installeert en beheert de nodige servers en diensten voor SCAD. Je instelling koopt zelf Microsoft Azure resources in via SURFcumulus.

  Met SCAD heb je ook uitgebreid inzicht in rapportages. Zo beheer je bijvoorbeeld de relevantie van je applicaties.

  Cloudinfrastructuur

  Instellingen die de SCAD-dienstverlening afnemen, kopen via SURFcumulus de cloudinfrastructuur van Microsoft Azure in. Zo profiteert iedereen optimaal van gunstige inkoopvoorwaarden.

  Rollen en verantwoordelijkheden binnen SURFcumulus Application Delivery

  SCAD is een SURF-dienst, maar de leverancier IT-Workz handelt de daadwerkelijke operationele dienstverlening af. Bekijk een uitgebreide toelichting over rollen en verantwoordelijkheden:

  SURF

  SURF treedt op als strategisch inkoper en contracthouder. Wij kopen de dienst in en rekenen een minimale servicefee om dienstverleningskosten te dekken. Dit maakt SURFcumulus Application Delivery is een exploitatiedienst en kostenneutraal.

  SURF heeft ook een regierol. Voor instellingen is SURF het formele aanspreekpunt. Voor IT-Workz werkt SURF als regisseur van de dienstverlening. In de praktijk werk je dus operationeel intensief samen met IT-Workz.

  IT-Workz

  IT-Workz voert de operationele dienstverlening uit. Om instellingen te ontzorgen, doorliep SURF een Europees inkooptraject. Je hoeft dus geen individueel inkooptraject meer aan te gaan, of (juridische, privacy-, security-, of inkooptechnische) investeringen te doen.

  Ict-afdelingen van instellingen

  De ict-afdeling van de instelling heeft een relatief eenvoudige rol van afnemer van de dienst.