Netwerkfunctievirtualisatie in een virtual-realityomgeving

SURF doet onderzoek naar nieuwe netwerktechnologieën voor de doorontwikkeling van het netwerk, waaronder het virtualiseren van netwerkfuncties (NFV). Tijdens een demonstratie op SuperComputing 2016 konden bezoekers met een VR-bril via netwerkfuncties hun 3D-beeld bewerken in een virtual-realityomgeving. Bekijk de animatie.

2 personen luisteren aandachtig

Bekijk de video over NFV

Schaalbaar en flexibel netwerk met NFV

Netwerkfunctievirtualisatie (NFV) is een van de technologieën die we onderzoeken voor de doorontwikkeling van het SURF-netwerk. Met NFV verhuizen functies die traditioneel door gespecialiseerde netwerkapparatuur worden uitgevoerd naar een gevirtualiseerde omgeving. Voorbeelden van netwerkfuncties zijn rate limiting, firewalling en intrusion detection. Met NFV kun je zulke netwerkfuncties flexibel en schaalbaar inzetten.

Demonstreren dat NFV werkt

De bezoekers van SuperComputing 2016 hebben ervaren dat NFV écht werkt. Bezoekers konden een VR-bril opzetten en vervolgens verschillende netwerkfuncties activeren in een virtual-realityomgeving. Hiermee werd het netwerk geprogrammeerd. Het resultaat was een real-time bewerking van het 3D-beeld van de bezoeker.

Keten van netwerkfuncties

In de demo konden bezoekers op ieder moment netwerkfuncties toevoegen en verwijderen, in willekeurige volgorde. Om dit mogelijk te maken is tijdens de demo de Network Service Header gebruikt. Met dit protocol kun je gemakkelijk verschillende netwerkfuncties in een keten achter elkaar zetten, in iedere gewenste volgorde.

Meer informatie

Lees de blog over de demo Netwerkfuncties demonstreren met Virtual Reality

Resultaat van: Project SURFnet8