social.edu.nl
Nieuws

Mastodon-pilot maakt kans op open-source award

Het sociale community-platform Social.edu.nl is genomineerd voor de Open Source Observatory (OSOR) award 2023 van de Europese Commissie. Dit Mastodon-platform van, voor en door het Nederlandse onderzoek en onderwijs dingt samen met 21 andere projecten en initiatieven mee voor de jaarlijkse prijs. Je kunt nu stemmen!

Wat is Social.edu.nl?

Begin dit jaar is SURF met zijn leden gestart met de pilot social.edu.nl. Er is een groeiende behoefte aan een sociaal community-platform van en voor het hele Nederlandse onderwijs en onderzoek. Tegelijkertijd willen we dat dit platform gebaseerd is op de publieke waarden die we zelf voorstaan. 

We maken hierbij gebruik van het wereldwijde Mastodon-platform. Mastodon is een community-platform gebaseerd op waarden zoals rechtvaardigheid, menselijkheid en autonomie, het is open source en maakt gebruik van open standaarden en open protocollen.

Hoewel de Mastodon-software zelf al succesvol bestaat sinds 2016 heeft SURF gewerkt aan het beter toegankelijk maken van dit sociale netwerk:

  • Alle studenten, onderzoekers en medewerkers van instellingen kunnen via single sign-on met hun eigen instellingsaccount gebruik maken van Mastodon.
  • Met groepsaccounts kun je als organisatie, faculteit of (onderzoeks)groep Mastodon gebruiken.
  • We bewaken Europese, publieke en academische waarden als het gaat om security, privacy, tegengaan van desinformatie en trolling. Je hebt echter nog steeds de vrijheid om met een pseudoniem deel te nemen aan het platform.

De software en techniek om deze nieuwe functionaliteiten mogelijk te maken heeft SURF vanzelfsprekend weer open source ter beschikbaar gesteld zodat ook andere sectoren, koepels, federaties of commerciƫle en publieke organisaties dit kunnen toepassen, hergebruiken, aanpassen of uitbouwen.

Stem op social.edu.nl!

Waarom deze award?

Het Open Source Observatory (OSOR) van de Europese Commissie heeft deze award georganiseerd om de beste open source-oplossingen en -initiatieven door of voor de publieke sector in Europa te eren en onder de aandacht te brengen.

 

De Awards zijn een erkenning door de Europese Commissie van de meest impactvolle oplossingen en initiatieven. De beste inzendingen worden uitgenodigd om hun projecten te presenteren op de OSOR-conferentie op 21 november 2023 in Brussel.

 

Dit jaar heeft een expert panel 22 projecten en initiatieven geselecteerd uit 101 inzendingen uit 23 landen. SURF is een van de organisaties die meedingt naar deze award. De nominatie is een mooi compliment en erkenning aan de gehele sector waarin het onderwijs, het onderzoek en de onderwijskoepels zoals de UNL gezamenlijk binnen SURF hebben gewerkt aan een community-platform op basis van publieke waarden.

Op dit moment maken 32 instellingen al gebruik van social.edu.nl en hebben al hun studenten, onderzoekers en medewerkers eenvoudig toegang tot dit community-platform als onderdeel van het wereldwijde Mastodon-netwerk.

Meer informatie

Dit artikel is relevant tot