Quantumcomputer
Nieuws

Nikolaos Paterakis van TU Eindhoven wint subsidie kwantumcomputing

Dr. Nikolaos Paterakis van de Technische Universiteit Eindhoven is de winnaar van SURF’s Open Call voor hybride kwamtumcomputing 2023. De subsidie zal worden ingezet om het onderzoek van een postdoc te ondersteunen.

Dr. Paterakis is universitair docent Power System Optimization and Electricity Markets bij de onderzoeksgroep Electrical Energy Systems, departement Electrical Engineering aan de TU/e. Hij diende een voorstel in voor de ontwikkeling van een algoritmisch model om te onderzoeken of we de rekenkracht van complexe stochastische programma’s kunnen verbeteren met behulp van High-Performance Computing of kwantumcomputers. Stochastische programma’s worden gebruikt om de reservebehoeften van elektriciteitssystemen te evalueren. 

Nieuw computing-paradigma

Ariana Torres, lead quantum computing bij SURF, licht toe waarom de subsidie aan Dr. Paterakis is toegekend: “Zijn voorstel ‘QUantum-Assisted Stochastic programming Accelerating the energy tRansition’ (QUASAR), stelt ons in staat om verder te begrijpen welke expertise, ervaring en tools we nodig hebben om onszelf, onderzoekers en studenten voor te bereiden op dit nieuwe computing-paradigma.”

Banden versterken

Dr. Paterakis is blij met de subsidie. "Met de subsidie kan ik de mogelijkheden van quantum computing op het gebied van energiesysteemoptimalisatie verder onderzoeken en hopelijk mijn banden met de kwantumgemeenschap in Nederland verder versterken.”

Over SURF’s Open Call voor hybride kwamtumcomputing 2023