Illustratie van programmeercode met daaroverheen geel tape waarop cybercrime staat
Nieuws

Recordaantal aanmeldingen voor tabletop-cybercrisisoefening NOZON 2024 

De tweejaarlijkse tabletop-cybercrisisoefening NOZON heeft met 103 aanmeldingen een record bereikt. Deze editie organiseert SURF samen met MBO Digitaal, Kennisnet en Z-CERT, waardoor een nog bredere groep aan instellingen deelneemt. NOZON is een korte tabletop-oefening op strategisch of juist IT/technisch niveau en vindt plaats van 11 tot en met 22 maart. 

Oefenen blijft belangrijk  

NOZON (en OZON) wordt elke editie groter. Daaruit blijkt de groeiende behoefte om te oefenen met cyberdreigingen. Dat is mooi, want oefenen hoe je reageert op een cybercrisis is heel belangrijk: de dreiging blijft stijgen. Bij NOZON organiseert elke instelling in dezelfde twee weken zelf een tabletop-oefening van 1 à 2 uur op IT- of strategisch niveau met behulp van door SURF aangeleverd materiaal. De voorbeeldscenario’s zijn zo gemaakt dat je ze met een beperkt aantal mensen in één kamer kunt uitspelen. Elke organisatie beslist zelf wanneer deze oefening het best kan worden gehouden.    

Ook internationaal   

Ook internationaal wordt er geoefend met cybercrisis. In België oefenen universiteiten bijvoorbeeld de hele maand maart. Belnet (de Belgische NREN) organiseert, met expertise van SURF, een tabletop-oefening met eenzelfde aanpak als NOZON. Zo zijn we ook internationaal beter voorbereid op een crisis.  

Zelf een cybercrisisoefening doen?   

Voor deze editie van NOZON kun je je niet meer aanmelden, maar met onderstaande handleiding kun je zelf aan de slag. In de handleiding vind je verschillende crisisoefeningen die je binnen je instelling zelf kunt organiseren.

Download de NOZON-handleiding
NOZON handleiding
Downloaden NOZON handleiding, Nederlands, Bestandsextensie: pdf (Bestandsgrootte: 2 MB) Nederlands, Bestandsextensie: pdf (Bestandsgrootte: 2 MB)