Online en blended onderwijs Onderwijs & ict

De kwaliteit van het onderwijs krijgt een flinke impuls als de mogelijkheden van online onderwijs worden gecombineerd met het face-to-face onderwijs op de campus. Daarom wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe online onderwijsvormen en technieken om het onderwijs voor studenten te verbeteren.

Blended Onderwijs

Cover stimuleringsregeling Open en online onderwijs

Uitdagingen van blended onderwijs

Welke uitdagingen kom je tegen als je online en blended onderwijs wilt invoeren? Hoe realiseer je online en blended onderwijs binnen je instelling? Lees alles over het organiseren van blended onderwijs.

Lees meer

student met VR-bril

Hoe organiseer je onderwijsinnovatie met ICT?

Onderwijsvernieuwers die docenten willen helpen met het tot stand brengen van onderwijsinnovatie met ICT vinden hier inspiratie en keuzehulp om dit te organiseren.

Lees meer

Onderwijsruimtes

Learning Spaces (Credits: Jasper van Winden)

Learning spaces

Learning spaces ondersteunen activerend onderwijs goed en helpen studenten bij het ontwikkelen van de 21e eeuwse vaardigheden. Hoe ontwikkel je learning spaces?

Meer weten?

Hybride onderwijs

Hybride onderwijs heeft een hoge vlucht genomen in 2021. Maar wat is hybride onderwijs en waarom heb je hier een hybrid classroom voor nodig? Hoe wordt het al ingezet bij de instellingen, wat vinden docenten en studenten ervan en hoe is de techniek geregeld?

Lees meer

Jasper van Winden - hybride classroom

Online samenwerken

peer feedback

Dieper leren met peer feedback

Peerfeedback is een aantoonbaar geschikte onderwijsvorm om dieper leren - kritisch denken, kennis verwerken, creativiteit - te bewerkstelligen bij studenten.

Lees meer

Aan de slag met online binding

Hoe verwelkom je online (nieuwe) studenten en zorg je ervoor dat ze zich met elkaar en de opleiding verbonden voelen? Hoe houd je studenten online gemotiveerd? Wij helpen je op weg met tips en tricks die je in de praktijk kunt inzetten!

Lees meer

peerfeedback en online binding

Uitgelichte projecten

Student PleitVRij

Studenten leren virtueel pleiten met PleitVRij

Studenten oefenen het pleiten in een virtuele omgeving om op een realistische manier hun spreekvaardigheid oefenen én van elkaar leren. Sylvia Moes (VU) en Adriaan Wierenga (RUG) vertellen over hun ervaringen.

Lees de use case

Pieter Bots TUDelft

PRESTO: Peer assessment in estafettevorm

De leerestafette is een innovatieve en leerzame onderwijsvorm, maar ook een moreel dilemma. Pieter Bots over de leerestafette die nog een stap verder gaat dan peer feedback: studenten beoordelen elkaars werk met 1 tot 5 sterren.

Lees de SURF Story

Stefan Hugtenburg TU Delft

Gamified kennisplatform daagt uit om elkaar te helpen

Stefan Hugtenburg over hoe zij informaticastudenten via een kennisplatform met spelelementen uitdagen om meer kennis uit te wisselen. Om zo hun hechte kennisgemeenschap weer nieuw leven in te blazen.

Lees de use case

SURF Communities

Vraagbaak online onderwijs

Vraagbaak Online Onderwijs

Je wilt het onderwijs zoveel mogelijk laten doorgaan, ondanks alle maatregelen voor het coronavirus. Maar wat komt daarbij kijken? In de Vraagbaak Online Onderwijs delen we vragen en antwoorden. Ook vind je er terugblikken van webinars.

Ga naar de Vraagbaak

Ambities

Doel

De inzet van online onderwijsvormen stimuleren om het onderwijs te verrijken én om het onderwijs te herontwerpen.

Hoe we dit doel realiseren

Workshop in klassamenstelling: docent en leerlingen met laptops