Artikel

Samen weerbaar tegen (cyber) dreigingen

 Het blijft hard nodig om in te zetten op cybersecurity. In 2023 deden we dat met gezamenlijke cybercrisisoefeningen en een versterkte samenwerking met de MBO Raad. We reikten de SURF Security & Privacy Award uit en publiceerden het Cyberdreigingsbeeld 2023. 

 

Evaluatie cybercrisisoefening OZON 2023: basis op orde, tijd voor sectorale samenwerking

Deelnemer aan OZON

In 2023 evalueerden we OZON, dé sectorbrede cybercrisisoefening voor onderwijs en onderzoek. Hieruit bleek dat OZON bij meer dan 80 procent van de instellingen voor meer kennis en bewustzijn over cybercrises heeft gezorgd. De meerderheid van de instellingen beschikt over een crisisprotocol en is beter voorbereid op cyberaanvallen. Nu de basis op orde is, zijn instellingen klaar voor sectorale samenwerking.

Lees meer

Platform Security Expertise Centrum live

Het nieuwe security operations center bundelt cybersecuritykracht

Het Security Expertise Centrum is een kennisplatform voor cyberweerbaarheid, gefaciliteerd door instellingen, externe partners en SURF. Door kennis te bundelen en beschikbaar te stellen op één platform versterken we samen de cyberweerbaarheid van de hele sector onderwijs en onderzoek. In juni 2023 ging de website live.

Lees meer

 

MBO Raad en SURF maken mbo-sector samen sneller weerbaar tegen cyberaanvallen

Ondertekening samenwerkingsconvenant MBO Raad en SURF

Om het mbo sneller en beter weerbaar te maken tegen cyberaanvallen zijn we nauwer gaan samenwerken met de MBO Raad. Vanaf 2023 trekken de innovatiezone (Cyber)veiligheid van SURF en het Programma Cyberveiligheid mbo samen op. 

Lees verder

Cyberdreigingsbeeld onderwijs en onderzoek 2023

Cover Cyberdreigingsbeeld 2023 studente met VR-bril

Het aantal cyberincidenten blijft onverminderd hoog, ook in onderwijs en onderzoek. Cybercrimininaliteit ontwikkelt zich zo snel, dat instellingen het nauwelijks kunnen bijbenen. Om de weerbaarheid van instellingen te verhogen, is intensievere samenwerking en risicogebaseerd werken nodig. Deze en andere aandachtspunten en conclusies zijn te vinden in ons Cyberdreigingsbeeld 2023.

Lees meer

SURF Security & Privacy Award 2023 voor Stijn Hoogervorst

Visual waarin de naam van de winnaar staat

Stijn Hoogervorst, Chief Information Security Officer bij NWO-I, won in 2023 de SURF Security & Privacy Award. Hij kreeg de award voor het ontwikkelen van een security baseline voor onderwijs en onderzoek. De security baseline biedt een concrete set maatregelen waarmee instellingen hun IT-infrastructuur beter kunnen beveiligen.

Lees meer