Eerder verschenen SURF Magazine-artikelen

Lees hier eerder verschenen SURF Magazine-artikelen.

AI & GDPR

SURF Magazine 2021

SURF Magazine 2020-2019

 • Op koers naar goud

  De TU Delft werkt aan modellen die de windverwachting zeer nauwkeurig kunnen voorspellen tijdens de Olympische zeilwedstrijden in de zomer van 2021. "Dankzij de rekenkracht van de nationale supercomputer kunnen wij hopelijk het verschil maken." 
 • Het verschil tussen goud en zilver

  Hightech materialen en geavanceerde onderzoeken moeten paralympisch succes op de Paralympische Spelen dichterbij brengen. In zijn promotieonderzoek onderzocht Paul Mannion (TU/e en National University of Ireland Galway) de aero-dynamische weerstand van tandemwielrenners en handbikers. 
 • Vijf jaar samenwerking mbo en SURF: waar staan we nu?

  In 2014 is het mbo toegetreden tot de SURF-coöperatie. Dat heeft gezorgd voor een intensievere samenwerking tussen saMBO-ict, de ict-samenwerkingsorganisatie van het mbo, en SURF.
 • Badges kunnen het onderwijs verder flexibiliseren

  Badges, digitale insignes, kunnen bijdragen aan de flexibilisering van het onderwijs. De Erasmus Universiteit Rotterdam is een van de 13 instellingen die hiermee experimenteren, samen met SURF.
 • Optimaal roosteren op basis van realtime data

  Location-based services zijn diensten waaraan locatie-informatie van mensen of objecten is toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan een route-app die je begeleidt door een gebouw. Ook efficiënter roosteren behoort tot de mogelijkheden. De Universiteit Twente werkt aan een aantal use cases.
 • De hartslag van de kiezer

  Welke rol spelen emoties bij de verkiezingen? Dat is wat Gijs Schumacher (37) onderzoekt als universitair hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. “Het populisme is heel bedreven in het mobiliseren van boosheid.”
 • Van verrekijker naar gevisualiseerde big data

  Ecoloog Willem Bouten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzoekt het gedrag van vogels in relatie tot de atmosferische dynamica: wat gebeurt er allemaal in de lucht? De verrekijker is daarbij ingeruild voor big data en kleine computers die vogels over de hele wereld met zich meedragen. De traditionele ecologie ontwikkelt zich tot e-Ecology.
 • Met deze plannen maken de Versnellingsteams het verschil

  De aanvoerders van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ict vertellen in dit artikel uit SURF Magazine (juni 2019) welke plannen de Versnellingsteams in petto hebben.
 • Voorop in trust en identity

  Met één gebruikersnaam en wachtwoord inloggen bij alle clouddiensten die jouw instelling gebruikt, dat is het doel. Het team van SURFconext zorgt daarvoor. Niet alleen nu, maar zeker ook in de toekomst. Teamhoofden Michiel Schok en Femke Morsch en (technisch) productmanagers Arnout Terpstra en Bart Geesink vertellen over hun innovatieve werk.
 • Deeltjeslawine in het klaslokaal

  Wetenschappers, docenten en middelbare scholieren slaan in het project HiSPARC (High School Project on Astrophysics Research with Cosmics) de handen ineen om het fenomeen kosmische straling te ontrafelen. Voor het bekijken en analyseren van de data ondersteunt SURF met Jupyter Notebooks.
 • Netwerkswitches ruilen voor telefoons uit Afrika

  Netwerkapparatuur niet in Nederland laten recyclen, maar een tweede leven geven in Afrika. Waar het bijvoorbeeld weer gebruikt wordt voor snel internet op een universiteit. Dat gebeurt nu voor het eerst volledig circulair, dankzij een samenwerking tussen netwerkspecialist Bas Kreukniet van SURF en Joost de Kluijver van Closing the Loop.
 • Charlie, de lerende van de toekomst

  Hoe ziet het onderwijs er in 2035 uit? Zijn er nog schoolboeken? Is onderwijs voor iedereen toegankelijk? Robert Schuwer, lector Open Educational Resources bij Fontys Hogescholen en aanvoerder van de zone Naar digitale (open) leermaterialen van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ict, onderzoekt met zijn zone hoe digitale leermaterialen in de toekomst ingezet zullen worden. 
 • Open opleiding bereidt studenten voor op een onbekende toekomst

  Sinds 2016 volgt een aantal studenten bij Fontys Hogeschool ict de ‘Open opleiding’. Studenten bepalen in deze ict-opleiding de leerroute naar hun diploma helemaal zelf: geen rooster, geen toetsen en zelfs geen voorgeschreven curriculum.
 • HPC Cloud: Academische piraterij

  Miljoenen academische publicaties worden ieder jaar gedownload van illegale online archieven. Balázs Bodó (UvA) onderzocht deze clandestiene verspreiding van boeken en artikelen. Voor de analyse van zijn data bleek de HPC Cloud van SURF een ‘droomscenario’.

SURF Magazine online

Tot en met 2020 verscheen SURF Magazine 4x per jaar in gedrukte vorm. Vanaf 2021 verschijnen de magazine-artikelen alleen online.

Hieronder vind je de 4 laatste (gedrukte) SURF Magazines uit 2020 (in pdf).

Voorpagina SURF Magazine september-editie 2020

SURF Magazine 3-2020: Innovatie wordt gedreven door SURF, de leden én de markt

SURF Magazine 03-2020

SURF Magazine 2-2020 voorkant

SURF Magazine 2-2020: het post-coronatijdperk vraagt om een langetermijnvisie op publieke waarden

SURF Magazine 02-2020