Cybersecuritymaand 2022

Oktober is Cybersecuritymaand. Deze hele maand vragen diverse organisaties, wereldwijd, aandacht voor cybersecurity(awareness). Ook SURF doet hier aan mee. Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten van SURF en relevante andere organisaties tijdens de Cybersecuritymaand 2022.

Cybersecuritymaand 2022

Alle content van de Cybersecuritymaand op een rij

Oktober is cybersecurity-awarenessmaand. Op deze pagina vind je een overzicht van de artikelen, blogs, video's en andere content die we in dat kader hebben gedeeld. 

Naast de content die wij delen op onze pagina's, delen wij ook tips en informatie over cybersecurity (awareness) op onze socials (Twitter en LinkedIn)

Video: Waarom is cybersecurity-awareness belangrijk voor de sector onderwijs en onderzoek?

Hans Louwhoff, chief operations officer bij SURF, geeft antwoord op deze en andere vragen over cybersecurity-awareness voor de Cybersecuritymaand.

Bekijk de LinkedIn-post met de video

Cybersecurity content voor studenten en medewerkers

Blog: Beter beschermd tegen cybercrime met deze tips

Menselijk handelen is vaak de oorzaak van cybercrime incidenten. Door te  klikken op een phishing e-mail, een laptop met onderzoeksgegevens  te verliezen, of een gevoelige mail per ongeluk door te sturen naar een verkeerde ontvanger. Hoe bewust studenten en medewerkers ict-middelen gebruiken is daarom belangrijk. In dit artikel zetten we op een rij wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercrime en hoe je kunt achterhalen of je slachtoffer bent van Cybercrime. Daarnaast delen we een aantal stappen die je kunt ondernemen om de schade te beperken als je getroffen bent.

Lees hier het hele artikel

Webinar: Prime Crime – ransomware has grown up, and we should too - GÉANT

Charl van der Walt - Orange Cyberdefense

6 oktober | 14.00 uur

Meld je aan voor het webinar

Blog: Waarom openbare wifi niet veilig is

Tegenwoordig is er bijna overal waar je komt gratis wifi beschikbaar. Handig als je bijvoorbeeld in de trein zit. Helaas kan het gebruik van openbare wifi-netwerken echt een veiligheidsrisico zijn. SURF-collega Joeri de Ruiter legt uit waarom openbare wifi niet veilig is, en hoe je het enigszins veilig kunt gebruiken. Maar beter is: gebruik het niet.

Lees het hele artikel

Blog: 7 vragen over wachtwoordmanagers

Stefano Zanero, universitair hoofddocent aan de Politecnico di Milano universiteit beantwoord 7 vragen over wacchtwoordmanagers.

Lees hier het hele artikel

Video: Hoe zorg je voor een veilige verbinding?

Verbinding maken met een openbaar wifi-netwerk? Helaas kan het gebruik van openbare wifi-netwerken echt een veiligheidsrisico zijn. Dat zijn wifi-netwerken in de trein in een café of in een hotel. Iedereen in de buurt kan je wifi-signalen gemakkelijk afluisteren met behulp van een standaard laptop of -telefoon en algemeen beschikbare software.

Bekijk de video

Artikel: Eternal Blue, een herinnering aan de cyberhack bij de Universiteit Maastricht

Sinds kort is in de centrale hal van de Aula Minderbroedersberg een kunstwerk te zien dat de cyberhack van 23 december 2019 memoreert. In samenwerking met de Kunst- en Erfgoedcommissie heeft kunstenaar Richard Vijgen een installatie gecreëerd die de kwetsbaarheid van onze wereld voor digitale dreiging verbeeldt.

Lees het hele artikel

Video: Waarom je nooit zomaar je gegevens moet invullen

In deze video delen wij waarom je nooit zomaar je gegevens moet invullen. Meer lezen over wat je zelf kunt doen tegen cybercrime?

Bekijk de video

Cybersecurity content voor security-professionals

Seminar: Hoe maak je je ict-landschap technisch cyberweerbaar?

Instellingen weerbaar maken en houden tegen cyberdreigingen is een belangrijke ambitie, en tegelijkertijd een grote opdracht. Ook in het ict-landschap: hoe zorg je dat je ict-omgeving technisch cyberweerbaar is? Laat je daarover inspireren tijdens deze sessie van het Security Expertise Centrum. En ga naar huis met concrete adviezen!

Het seminar vindt plaats op maandag 28 november van 9.00-17.00 op het SURFkantoor Utrecht

Meer informatie en direct inschrijven

Interview: ROC Mondriaan; "Onze aanvallers specialiseren zich in onderwijs- en zorginstellingen"

Een week voor de aftrap van studiejaar 2021-2022 wordt het ROC Mondriaan in Den Haag lamgelegd door een aanval met ransomware. Alle systemen zijn uitgeschakeld. Toch besluit het ROC om het geëiste losgeld van 100 bitcoins (4 miljoen euro) niet te betalen. Marcel Kropmans (CIO) en Hans Schutte (Lid van het college van bestuur) vertellen hun ervaring.

Lees het hele interview

E-modules SURF security- en privacy-brevet van Cybersave Yourself

Veel ransomware-aanvallen starten met een phishing-mail. Zorg er daarom voor dat je medewerkers en studenten niet zo maar op een link klikken. Hoe? Door ze de online modules van het SURF security- en privacy-brevet te laten volgen.

Webinar: How to implement Multi-Factor-Authentication - GÉANT

Tips for security and communication professionals 

Klaus Möller - DFN-CERT

13 oktober | 14.00 uur

Meld je aan voor dit webinar

Interview: CISO UVA en HVA; "‘Als CISO ben ik steeds op zoek naar de balans tussen de belangen van onderwijs en onderzoek, business, innovatie en veiligheid’

Roeland Reijers is Chief Information Security Officer (CISO) van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Een hack op deze instellingen werd in februari 2021 net op tijd ontdekt. De rest van het jaar stond in het teken van het herstellen en verbeteren van de cyberveiligheid.

Lees het hele interview

Interview: Het jaar van SURFcert: heftige ransomware-aanvallen en doorwerken met Kerstmis

SURFcert, het Computer Security Incident Response Team (CSIRT) van SURF, onderzoekt en coördineert alle ict-beveiligingsinbreuken waarbij op SURF aangesloten instellingen zijn betrokken. Wim Biemolt en Remon Klein Tank van SURFcert vertellen over de hoogte- en dieptepunten van 2021.

Lees hier het hele interview

Blog: eduVPN-filosofie: zo min mogelijk code, daarom veiliger

In 2014 begon eduVPN als een klein project om studenten en medewerkers een betrouwbare VPN-oplossing te bieden die integreert met federatieve authenticatie, zoals SURFconext. Inmiddels zetten al meer dan 100 organisaties wereldwijd eduVPN in. Een belangrijke gebeurtenis in 2014 heeft de ontwikkeling van eduVPN sterk beïnvloed, en heeft ervoor gezorgd dat we een belangrijk principe hebben omarmd: minder code betekent een veiligere dienst.

Lees hier het hele artikel

Nieuwsbericht: DDoS-filter staat automatisch aan in 2023 voor nog betere bescherming

Vanaf januari 2023 staat het DDoS-filter standaard aan voor alle IP-aansluitingen op het SURF Netwerk. Ook krijg je inzicht in de statistieken van een onverwachte DDoS-aanval in het SURF Netwerk Dashboard. Met deze DDoS-filter ben je als onderwijs- of onderzoeksinstelling beter beschermd tegen DDoS-aanvallen.

Lees het hele bericht

Interview: SURFcert: al dertig jaar samen sterk tegen cybercriminaliteit

SURFcert bestaat dit jaar dertig jaar. Wat is er in de afgelopen jaren veranderd en wat maakt SURFcert zo belangrijk? Wij vroegen het aan Teun Nijssen, SURFcert-lid van het eerste uur die 25 jaar deel heeft uitgemaakt van SURFcert en Thijs Kinkhorst, die sinds acht jaar lid is van het team.

Lees het hele interview

Video: Recordaantal aanmeldingen cybercrisisoefening OZON 2023

De tweejaarlijkse sectorbrede cybercrisisoefening OZON heeft met 81 aanmeldingen een record bereikt. De meeste aanmeldingen (28) komen uit het mbo. “Het is goed om te zien dat er vanuit de hele sector steeds meer animo is om te oefenen hoe op een cybercrisis te reageren.” OZON vindt plaats in maart 2023.

Bekijk de video

Cybersecurity content voor CEO's, CIO's, CISO's

Blog: Reverse DNS: een lek uit onverwachte hoek

Afgelopen zomer ben ik verhuisd, en zoals dat soms gaat bleek er ergens een lekke waterleiding in mijn nieuwe woning te zijn. Na anderhalve dag zoeken lukte het ons eindelijk om het lek op te sporen: een warmwaterleiding in de keukenvloer. Bij cybersecurity zitten de lekken soms ook op onverwachte plekken, en in dit blogartikel ga ik zo'n onverwacht lek uitleggen: reverse DNS.

Lees de hele blog

Rapport: Security- en privacy-awarenessmeting in onderwijs en onderzoek 2022: maak awareness minder vrijblijvend

BDO heeft begin 2022 in opdracht van SURF bij 26 instellingen een security- en privacy-awarenessmeting gedaan. Daaruit blijkt onder andere dat medewerkers vinden dat structurele aandacht voor security en privacy noodzakelijk is om als instelling weerbaar te zijn. Een aantal daarvan vraagt om minder vrijblijvendheid waar het awareness betreft.

Lees het rapport

Rapport: Afpersingsaanval Ransomware in de Ierse Zorg

Vorig jaar postten we een artikel over de belangrijke lessen naar aanleiding van de ransomware-aanval in de Ierse zorg. Recentelijk is er een een uitgebreid rapport over deze aanval opgesteld door consultancybureau PwC. Dat rapport is openlijk vrijgegeven en bevat naast de tijdslijn van de aanval, ook bevindingen en aanbevelingen. Je vindt het rapport bij het artikel.

Rapport: Cyberdreigingsbeeld onderwijs en onderzoek 2021-2022

Hoe ontwikkelde cybersecurity zich in 2021 in het onderwijs en onderzoek? Wat waren de belangrijkste dreigingen en risicofactoren? Hoe staat het met de weerbaarheid van instellingen? En wat zijn de verwachte trends voor 2022? Je leest het in het Cyberdreigingsbeeld 2021-2022.

Download het Cyberdreigingsbeeld

Rapport: SURFaudit-benchmark informatiebeveiliging 2021

De SURFaudit-benchmark informatiebeveiliging 2021 laat zien dat er nog inspanningen nodig zijn om de ambitie van een gemiddeld volwassenheidsniveau van 3 te behalen. Door de hoge deelname aan de benchmark (51 instellingen) is er wel een duidelijk beeld van de verbeterpunten. Een aantal daarvan leent zich goed om sectorbreed op te pakken.

Lees alles over de SURFaudit Benchmark Informatiebeveiliging 2021

Blog: Cybersecurity hoe hou je het veilig en gebruiksvriendelijk?

Zolang cybersecurity bestaat, is er een spanningsveld tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. De al lang bestaande overtuiging is dat je voor het één of voor het ander moet kiezen. Vaak wordt er gedacht hoe veiliger iets is, hoe minder bruikbaar het wordt en omgekeerd. Aan de ene kant is dit waar omdat de vereisten voor gegevensbescherming vaak in strijd zijn met de vereisten voor een optimale gebruikerservaring en hierbij geldt natuurlijk ook hoe gevoeliger de informatie hoe hoger de vereiste beveiligingsniveaus. Maar betekent veiligheid ook echt minder gebruiksvriendelijk? In dit artikel gaan we hier verder op in.

Lees het hele artikel

Cybersecurity content voor thuiswerkers

Webinar: How to create a security first culture - GÉANT

Tips for Decision makers, communication professionals IT directors / CISO's

Emilio Nakamura - CISO RNP

27 oktober | 14.00 uur

Meld je aan voor dit webinar

Blog: Bescherm je thuisnetwerk

Grote kans dat je weet waar je telefoon is. En misschien lees je dit op je laptop, dus daarvan weet je ook waar die is. Maar weet je ook hoeveel wifi-apparaten, en bekabelde netwerkapparaten, er in totaal aan je netwerk hangen? Veel meer dan je denkt. Tijdens de Cybersecuritymaand leggen wij graag uit hoe je jouw thuisnetwerk beschermd.

Lees het hele artikel

Blog: Bescherm je apparaten

Onze laptop, telefoon en tablet zijn onmisbaar geworden. We gebruiken ze om te werken, te studeren, te mailen, te betalen, te gamen, te surfen op socials en nog zoveel meer. Maar ze zijn ook het favoriete doelwit van cybercriminelen. Daarom is het belangrijk om ze zo goed mogelijk te beschermen!

Lees het hele artikel

Video: Hoe werkt twee-factor-authenticatie?

Een aantal online services biedt 'twee-factor-authenticatie' aan. Om toegang te krijgen tot je account moet je jouw identiteit extra verifiëren, bijvoorbeeld met een code die naar je smartphone wordt gestuurd. Hierdoor wordt het moeilijker om je account te hacken.

Bekijk de video

Video: Klik niet zomaar op een link in een email

Klik niet zomaar op links in emails en open alleen bijlagen van vertrouwde afzenders. Een link of bijlage kan malware op je computer installeren. Download gratis software alleen van sites die je kent en vertrouwt. En denk goed na wanneer gevraagd wordt om inloggegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden.

Bekijk de video