Projecten stimuleringsregeling open en online onderwijs 2015 - 2017

Het ministerie van OCW stelt jaarlijks geld beschikbaar om open en online onderwijs te bevorderen. Op deze pagina vind je een  overzicht van projecten die aan deze stimuleringsregeling hebben deelgenomen in 2015-2017. De projecten waren in deze periode vooral gericht op het ontwikkelen van online leermaterialen, cursussen en lespakketten.

Stimuleringsregeling open en online onderwijs

Interdisciplinair

Laat je inspireren door de projecten in de stimuleringsregeling Open en online onderwijs.Hieronder vind je de projecten in de categorie interdisciplinair.

Data Science voor Alfa en Gamma

Man achter computer met code

Big Data zijn niet meer uit het onderwijs weg te denken. Om studenten te trainen in het verzamelen en analyseren van data, ontwikkelden Tilburg University en de Open Universiteit de MOOC ‘Data science voor alfa en gamma’. 

Naar het project 

Open en gepersonaliseerd statistiekonderwijs 

Statistiek vormt voor veel studenten in sociale, (bio)medische en economische wetenschappen een struikelblok. Om de statistiekprestaties van de studenten te verbeteren, ontwikkelde de Universiteit Utrecht een aantal open toegankelijke, gepersonaliseerde statistiekmodules voor bachelor-studenten en vwo’ers. 

Naar het project 

On Being a Scientist – Filmdrama over wetenschappelijke integriteit

onderzoeker in een lab

Om bachelorstudenten wetenschappelijke normen en waarden te leren, heeft de Universiteit Leiden een film gemaakt: On Being a Scientist. Deze film is de basis voor een online cursus en collegecyclus over wetenschappelijke integriteit. De film en het lesmateriaal daaromheen zijn vrij beschikbaar. 

Naar het project 

Ethical dilemmas in communication – MOOC om de kennis over communicatie-ethiek breder toegankelijk te maken 

De Universiteit van Amsterdam ontwikkelde een MOOC en kennisclips om de kennis over communicatie-ethiek breder toegankelijk te maken voor studenten en professioneel geïnteresseerden. De MOOC zorgde voor een verbeterde cursus en een hogere waardering voor het onderwijs door studenten. 

Naar het project 

Massive Open Online Course (MOOC) – Beter schrijven in het hoger onderwijs

Man met pen en papier en laptop

Met dit project hebben de HvA en de UvA een online cursus ontwikkeld, die studenten helpt hun schrijfvaardigheid te verbeteren. Docenten kunnen deze cursus inzetten in hun colleges. De studenten leren door een combinatie van theorie, filmpjes, opdrachten en online peer feedback op elkaars producten. 

Naar het project 

Perfect Pronunciation – online platform waar studenten hun Engelse uitspraak kunnen oefenen én feedback krijgen. 

Om studenten te trainen in een goede beheersing van de uitspraak riep de Vrije Universiteit Amsterdam het project Perfect Pronunciation in het leven. Het doel: een online platform waar studenten hun Engelse uitspraak kunnen oefenen én feedback krijgen. Ook ontwikkelden ze een MOOC: English Pronunciation in a Global World. 

Naar het project